Tijdens sollicitatiegesprekken gaat het vaak over werkervaring, hoe iemand omgaat met druk en kennis. Zonde! Dit zijn de vragen die je liever wil stellen om succesvol samen te gaan werken.
Binnen NLP kennen we zogenaamde voorkeuren, metaprogramma’s. In mijn coaching werk ik veel samen met ondernemers die zich totaal niet bewust zijn van hun eigen voorkeuren, en dat er ook iets anders bestaat. Helemaal niet erg, natuurlijk. Maar als jij een team wil opbouwen, dan is het waardevol om dit in de overwegingen mee te nemen als je met iemand in gesprek bent. Het inzien van je eigen voorkeur, en het herkennen van voorkeuren in je team, levert een veel soepelere samenwerking op.
Opties of procedures
Het is handig om te achterhalen of iemand een voorkeur heeft voor opties of procedures. Als iemand van opties houdt, dan gaan ze flexibel om met veranderingen (let op: ze veranderen zelf ook graag van mogelijkheden), zoeken ze graag uit wat er allemaal aan opties is voor ze een keuze maken. Iemand met een procedure voorkeur? Die houdt aan wat de koers is, maar kom daar dan niet halverwege het doel aan met “we gaan het toch anders doen” ;-).
Mensen met een voorkeur voor opties zijn als een vis in het water in creatieve omgevingen, waar veel verandering plaatsvindt. Iemand die procedure gericht is, die wil je heel graag naast je hebben als VA of op de administratie. De ultieme optie of procedure vraag:
“Als wij samen een project aangaan, wat heb je dan liever: vooraf exact weten wat het einddoel is, met welke mijlpalen? (procedure voorkeur) Of als je ongeveer de richting weet en wat de uitkomst moet zijn, komen we er onderweg wel uit?” (opties voorkeur)
Matchen, of mismatchen
De meeste mensen zoeken aansluiting bij anderen op basis van overeenkomsten. Dat noemen we een matchende voorkeur. Sommige mensen zijn echter van nature mismatchers. Zij kijken naar verschillen, naar wat er nog niet klopt. Zo ben ik gek op de mensen die bij mijn boekhouder werken, omdat het allemaal mismatchers zijn. Stel je voor dat iemand die je boekhouding doet vooral kijkt naar wat er wél klopt, en dat dan voor voldoende aanneemt…!
Worden er veel nieuwe dingen ontwikkeld in jouw bedrijf? Sluit een mismatcher dan pas aan als het voor 90% is uitgewerkt, dan krijg je de meest waardevolle feedback over wat er nog mist! Eerder in het project…? Dan kan je beter met matchers werken om de creativiteit te laten stromen!
De ultieme test om te bepalen of iemand een (mis)matcher is:
- Pak een 3-4 items (theezakjes, geldmunten, etc) die enigszins op elkaar lijken maar ook (deels) anders zijn. Leg ze naast elkaar neer en vraag de persoon tegenover je om te vertellen wat er opvalt. Benoemd iemand eerst de gelijkenissen (matcher) of wat er anders is (mismatcher)?
Vermijdende of bereikende motivatie
Een mens kan op 2 manieren gemotiveerd worden. Door iets wat hij wil bereiken, of door iets wat hij wil vermijden. De zogezegde stok of wortel in het voorbeeld van de ezel. Het is ontzettend handig om te weten wat voor voorkeur iemand heeft, om te zorgen dat je commitment kunt krijgen voor de plannen die je gaat uitvoeren.
De ultieme vraag die je kunt stellen om uit te vinden of iemand een bereikende of vermijdende voorkeur heeft:
“Wat is voor jou belangrijk op het gebied van werk?”
Iemand met een bereikende voorkeur zal praten over doelen, met positief gestemde woorden. Iemand die een vermijdende voorkeur heeft zal eerder praten over wat ze niet willen.
Zoek geen kopie van jezelf
Waarom zou je iemand willen die exact hetzelfde is? Breng juist in kaart waar jij of het team nog iets mist aan eigenschappen (of voorkeuren ;-)) en ga daar naar op zoek. Uiteindelijk werkt een team het beste als de teamleden elkaar aanvullen, toch?
Benieuwd naar de voorkeuren binnen jouw team?
Neem eens contact met mij op. Ik organiseer regelmatig maatwerk teambuilding training voor management waarin we het over deze voorkeuren hebben én hoe je elkaar kunt versterken.
OVER MARISKA
Mariska van Dijk is personal mentor voor succesvolle ondernemers. Ze is NLP Master en idolaat van het menselijk brein. In haar mentorship werkt ze met jou aan je innerlijke saboteur – om te zorgen dat er ruimte en keuzevrijheid ontstaat. Zodat jij je eigen ambities kunt bijbenen.