Skip to main content

Mijn coachees gaan (voor ze bij mij komen) vaak door een heel proces. Zo’n gevalletje ‘Ik weet het wel wat ik moet doen’. Ze doen het alleen niet. En misschien herken jij dit ook wel, daarom in deze blog een aantal tips en inzichten voor wanneer jij in die fase zit.

Het verschil tussen weten en doen
Weten is een cognitief klusje. Het vindt in je rationele brein plaats. Het zijn de goed bedoelde adviezen die je daar aanhoort en denkt “Ja duh, dat weet ik zelf ook wel… MAAR…” Weten is snappen dat de sportschool beter voor je is dan op de bank hangen. Maar doen, dat is een ander verhaal.

Want om dingen te doen, dient er motivatie te zijn. En datgene wat je wil gaan doen, moet in lijn zijn met wat jij wil bereiken (of vermijden, for that matter).

Wat betekent dat, in lijn zijn?
In lijn zijn, met een mooi woord congruent zijn, betekent dat hetgene wat je denkt, voelt en doet hetzelfde is. Soms denken we wel bepaalde dingen, maar handelen we er niet naar. Dat kan zijn dat we dan óók nog iets anders denken, of een bepaald gevoel overheerst zoals angst of schaamte waardoor we de stap tóch niet zetten.

Hoe kom je in lijn?
Er zijn 3 breinen in je lichaam die ervoor zorgen dat jij uiteindelijk wel of niet in beweging komt en gaat doen, plus dat je daar dan ook nog een goed gevoel bij hebt. Dit zijn je hoofd-, hart- en buikbrein. Grappig hé, hoe we vaak met ons hoofdbrein van alles kunnen bedenken, maar die actie dan achterblijft. Dat antwoord ga je vinden in één van die andere breinen.

Als je meer wil leren over die drie breinen, welk brein bij jou de overhand heeft, en wat je nodig hebt om “op 1 lijn” te komen? Dan raad ik je aan om eens te kijken naar mijn Online Coaching “connect je drie breinen”, een video waarbij je zelf dit proces gaat doorlopen om van onrust, naar daadkracht & flow te gaan.

Blinde vlekken die we als mens hebben
Jij hebt ze, ik net zo goed. Soms doen we dingen omdat we dat op een bepaalde manier gewend zijn. Ook dat valt in de categorie “weten, maar niet doen”. Het is dan ontzettend fijn als iemand je objectief kan wijzen op wat er nog meer is. Binnen NLP zeggen wij dan: de kaart is niet het gebied. Soms heb je gewoon even iemand nodig die jou een nieuw stukje van de kaart laat zien. Of dat nu gaat over jouw eigen gedrag, overtuigingen die je beperken of een stukje zingeving wat nu voor je mist.

Deze spiegel kan ik als coach voor je zijn. Meer weten (en dan ook ermee kunnen doen ;-))? Voel je welkom om contact met mij op te nemen. Hoe zou het voor jou zijn wanneer je van weten, overstapt op doen?

OVER MARISKA
Mariska van Dijk is personal mentor voor succesvolle ondernemers. Ze is NLP Master en idolaat van het menselijk brein. In haar mentorship werkt ze met jou aan je innerlijke saboteur – om te zorgen dat er ruimte en keuzevrijheid ontstaat. Zodat jij je eigen ambities kunt bijbenen.

[nectar_woo_products product_type=”all” category=”online-coaching” columns=”4″ flickity_mobile_column_width=”100%” orderby=”date” order=”DESC”]

Leave a Reply