Skip to main content

Ongelimiteerd leven: willen we dat niet allemaal? In mijn podcast verscheen Steffy Roos du Maine als expert over dit onderwerp. Je kent Steffy van haar boek Ongelimiteerd Leven, of haar eerdere boek: Mindful & Miljonair. Ze is succesvol ondernemer, schrijver, spreker, podcast-host en dromer. Ik heb haar ondervraagd over haar brein & voorkeuren, zodat jij van haar kan leren als je zelf ongelimiteerder wil leven. Lees snel verder!

Klakkeloos gedrag kopiëren levert niet het succes op wat een ander heeft. Dat begrijp jij als geen ander. Maar hoe kan je dan wél resultaat behalen? Binnen NLP kennen we het modelleren van iemand. Daarbij pluis je eigenlijk uit wat iemand doet, denkt en voelt, in datgene wat ze heel goed kunnen. In mijn podcast heb ik Steffy gemodelleerd, zodat je jezelf als ondernemer kunt vergelijken met haar antwoorden.

Wil je liever eerst de podcast luisteren?

Analyse van Steffy
Je kunt in de podcast luisteren hoe ik Steffy uitvraag over haar basis metaprogramma’s. Je kent dit model waarschijnlijk als de Myers–Briggs Type Indicator. Hoe scoort Steffy op deze schaal?

Extravert – Introvert (E of I)
Dit onderdeel gaat over over extern gedrag. Je kunt deze eenvoudig beantwoorden door je af te rvagen op welke manier je oplaadt. Doe je dat met mensen om je heen, of alleen? Steffy geeft aan beiden nodig te hebben, maar dat ze toch de meeste energie haalt uit de mensen om zich heen. Ze bevindt zich dus redelijk in het midden, met een voorkeur voor de extraverte kant.

Sensing – iNtuition (S of N)
Dit gaat over je interne proces. Wanneer je een nieuwe kans gaat bestuderen, zou je dan uitsluitend geïnteresseerd zijn in de feiten en de toepassing in het hier en nu (Sensor) of zou je meer geïnteresseerd zijn in de ideeën en de relatie tussen de feiten en hun toepassing in de toekomst (iNtuitor)?”

Steffy: “Ik wil alles direct doen eigenlijk van oké, wat kan ik er? Wat kan ik er nu mee? En zo niet, dan parkeer ik het en dan, soms komt het later weer op mijn pad. Maar dat doe ik niet bewust.”

Thinking of Feeling (T of F)
Je interne staat bepaalt of je beslissingen neemt op onpersoonlijke rede en logica (Thinker) of op persoonlijke waarden (Feeler). Steffy: “De feiten moeten kloppen. Maar als gevoel er niet is, dan gaat het sowieso niet door”.

Judging of Perceiving (J of P)
Wanneer je samen met anderen aan een project gaat werken, zou je er dan de voorkeur hebben voor een uitgewerkt en gedetailleerd plan (Judger) of geef je er de voorkeur aan flexibel met dit project om te kunnen gaan (Perciever)?

Steffy geeft aan heel groots te denken, en vervolgens kleine stapjes uit te zetten om daar te komen. Op die manier werkt ze ook met haar team samen. Ze stelt zichzelf de vraag: “Hoe gaan we dit nu heel praktisch doen?”

Waarden

Onze waarden sturen voor een heel groot deel onbewust ons gedrag. Steffy noemt in haar boek al een aantal waarden op, en in de podcast hebben we haar top 5 bewust én onbewust uitgevraagd. Luister vooral de podcast voor hoe dat onbewuste proces werkt!

De top 5 waarden van Steffy op het gebied van ongelimiteerd leven zijn:

  1. Zelfontwikkeling / ondernemerschap

  2. Creativiteit

  3. Avontuur

  4. Vrijheid

  5. Comfort

Overtuigingen

Dit zijn vaak heel waardevolle om te horen, zeker wanneer jij iets anders gelooft! Overtuigingen voelen voor ons als de ultieme waarheid, terwijl er nog duizenden andere opties zijn. Het is de brandstof in je motor, zowel voor je acties maar ook voor je innerlijke saboteur! Welke overtuiging heeft Steffy met name op het gebied van ongelimiteerd leven?

“Ik geloof wel heel erg in dat je alles kunt leren.”

En natuurlijk is er ook een overtuiging aanwezig die soms als saboteur dient, ook bij Steffy. Ze geeft aan de volgende nog wel eens tegen te komen:

“Ik had jarenlang de overtuiging: als ik maar hard werk, kan ik succesvol zijn. Als ik maar heel veel uren maak, kan ik een succesvol bedrijf hebben.”

Toen ik haar vroeg wat ze doet op het moment dat die overtuiging door haar hoofd gaat, gaf ze nog een briljant inkijkje in haar brein. “Het is vooral bewustwording. Dit is een verhaal. En niet wie ik ben, zo dacht ik vroeger.”

We vertellen de hele dag door verhalen aan onszelf. Het mooiste cadeau wat je jezelf kan geven is afvragen of die verhalen waar zijn.

Ongelimiteerd leven: de formule
In haar boek deelt Steffy de formule voor ongelimiteerd leven. Het bestaat uit 5 stappen:

  • Voelen
  • Verbinden
  • Loslaten
  • Magische gewoontes
  • Genieten

We hebben allerlei strategieën voor van alles. Zo heb je een strategie voor sales, een strategie voor opstaan in de ochtend, etc. Zo’n strategie wordt gekenmerkt door een begin, en dan volgt er als automatisch een reeks handelingen, gedachten en gevoelens.

Ik vroeg Steffy: Als je jouw complete formule, de 5 stappen, als strategie zou zien. Wat is dan de meest essentiele stap voor jou, die eigenlijk als een soort van aansteekblokje voor de rest werkt? Die ene stap dat als je die niét uitvoert, dat de rest ook per ongeluk in het slop kan raken?

Steffy: “Voor mij zijn dat de affirmaties. Daar begint de formule ook mee. Die zijn kort en klein. Ik probeer daar elke ochtend wel even aan te denken. Ik heb ze ook als achtergrondje op mijn telefoon als herinnering eraan.”

Steffy Roos du Maine foto door Kee en Kee

Steffy Roos du Maine. Foto: Kee en Kee

Wat kan ik hiermee?
Beantwoord de vragen ook eens voor jezelf, en kijk waar de verschillen zitten. Dit gaat niet over klakkeloos kopiëren, maar jezelf afvragen: “Waar kan ik iets van haar denkwijze uitproberen of toepassen op mijn eigen leven? Op welke manier kan ik dat eigen maken?”. Want doen wat je altijd deed, geeft je wat je altijd kreeg.

Bestel het boek van Steffy Roos du Maine

OVER MARISKA

Mariska van Dijk is anti-zelfsabotage coach voor succesvolle ondernemers. Ze is NLP coach (NOBCO gecertificeerd) en idolaat van het menselijk brein. In haar 1:1 coaching werkt ze met jou aan je innerlijke saboteur – om te zorgen dat er ruimte en keuzevrijheid ontstaat. Zodat jij je eigen ambities kunt waarmaken. Wil je jezelf uit de weg gaan en met jouw saboteur aan de slag? Bekijk de mogelijkheden voor 1:1 coaching.

Leave a Reply