Kopiëren van een ander werkt niet – Dit wel!

Als ondernemer heb je waarschijnlijk vaak bewondering voor succesvolle collega’s. Misschien kijk je naar iemand zoals Tony Robbins en denk je: “Als ik precies doe wat hij doet, dan zal ik ook dat succes behalen.” Helaas werkt het niet zo simpel. Het kopiëren van andermans gedrag en strategieën levert zelden dezelfde resultaten op. Waarom? Omdat jij niet dezelfde persoon bent als je rolmodel. Jouw unieke eigenschappen, ervaringen en overtuigingen maken jou anders.

De valkuil van blind kopiëren

In mijn coaching werk ik vaak met ondernemers die vastlopen omdat ze proberen een ander te kopiëren. Ze zien iemand die succesvol is en denken dat het nabootsen van diens gedrag en strategieën hen hetzelfde succes zal brengen. Maar dit leidt vaak tot frustratie en teleurstelling. Het is cruciaal om te beseffen dat jouw pad naar succes uniek is en niet exact kan worden nagebootst.

Wat is modelleren?

In NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) gebruiken we een techniek die modelleren heet. In plaats van blind kopiëren, kijk je naar specifieke eigenschappen en strategieën van iemand die succesvol is in een bepaalde context en pas je die aan op jouw eigen situatie. Het gaat erom te begrijpen wat werkt voor die persoon en te vertalen naar iets dat voor jou werkt.

De stappen van modelleren

  1. Bepaal de context: In welke situatie of welk gebied wil je verbetering zien? Gaat het om je werk, je vriendschappen, je financiële situatie, je geluk? Het is belangrijk om duidelijk te hebben waar je verandering wilt zien.
  2. Vind een rolmodel: Zoek iemand die in die specifieke context succesvol is. Dit hoeft niet iemand te zijn die je persoonlijk kent; het kan ook een publieke figuur zijn waarvan je veel kunt leren.
  3. Analyseer jezelf: Schrijf uit hoe jij momenteel handelt in de betreffende context. Welke overtuigingen heb je? Welke strategieën gebruik je? Hoe voel je je erbij? Dit geeft je inzicht in je huidige aanpak.
  4. Analyseer je rolmodel: Kijk hoe jouw rolmodel handelt in dezelfde context. Welke overtuigingen en strategieën gebruikt hij of zij? Welke gevoelens en gedragingen komen hierbij kijken?
  5. Identificeer de verschillen: Waar zitten de verschillen tussen jouw aanpak en die van je rolmodel? Welke overtuigingen en strategieën kun je overnemen en aanpassen aan jouw situatie?
  6. Maak het eigen: Pas de nieuwe strategieën en overtuigingen aan op jouw eigen unieke situatie en maak ze je eigen. Het gaat erom deze nieuwe inzichten te integreren in jouw leven op een manier die authentiek voelt voor jou.

Het belang van authenticiteit

Het gaat niet om het exact kopiëren van een ander, maar om het vinden van jouw eigen pad door te leren van anderen. Dit betekent dat je authentiek blijft en trouw aan jezelf. Wanneer je nieuwe strategieën en overtuigingen eigen maakt, moet het natuurlijk voelen en passen bij wie jij bent.

Een praktisch voorbeeld

Stel dat je iemand bewondert die succesvol is in het netwerken. In plaats van precies te doen wat deze persoon doet, kijk je naar hoe hij of zij relaties opbouwt. Misschien ontdek je dat deze persoon oprecht geïnteresseerd is in anderen en altijd luistert voordat hij of zij spreekt. Je kunt deze aanpak eigen maken door meer te focussen op luisteren en oprechte interesse tonen tijdens je netwerkactiviteiten.

Conclusie

Het kopiëren van anderen werkt niet omdat je niet dezelfde persoon bent als je rolmodel. In plaats daarvan kun je modelleren gebruiken om te leren van anderen en deze lessen aan te passen aan jouw unieke situatie. Door authentiek te blijven en trouw aan jezelf, kun je succesvol zijn op jouw eigen manier.

Heb je vragen of wil je meer weten over hoe je modelleren kunt toepassen in jouw leven? Neem gerust contact met mij op via Instagram @mariska.vandijk Ik hoor graag van je en wens je veel succes op jouw unieke pad naar succes!

Mariska van Dijk is Legacy Builder en Anti-zelfsabotage coach voor succesvolle ondernemers. Ze is internationaal gecertificeerd NLP coach en idolaat van het menselijk brein. In haar coaching werkt ze met jou aan je innerlijke saboteur – om te zorgen dat er ruimte en keuzevrijheid ontstaat. Zodat jij je eigen ambities kunt bijbenen.

Meer weten over de coaching? Bekijk hier de opties om met Mariska samen te werken.

About The Author

Related Posts