Wat niemand vertelt over je comfortzone

Als ondernemer ben je waarschijnlijk niet onbekend met dat gevoel: je hart bonst in je keel, je handen zijn klam en je woorden lijken in de knoop te raken. Dit is vaak het moment waarop je iets nieuws gaat doen, iets buiten je comfortzone. Wat is dat toch met onze comfortzone, en waarom lijkt het zo moeilijk om eruit te stappen?

Ik ben Mariska van Dijk, NLP-coach voor ondernemers, en ik wil vandaag met je delen wat niemand je vertelt over je comfortzone. Laten we eens dieper ingaan op dit concept.

De comfortzone uitgelegd

Je comfortzone is de plek waar alles veilig en bekend voelt voor je brein. Ons brein is van nature geprogrammeerd om ons veilig te houden. Het feit dat je nu leeft en functioneert, is een teken dat je brein zijn werk doet: het houdt je in een situatie die als veilig wordt ervaren, ook al voelt dat soms helemaal niet zo prettig.
Het lichaam geeft duidelijke signalen af zodra je buiten je comfortzone dreigt te treden, alsof je in gevaar bent. Dit komt doordat je brein onzekerheid associeert met potentieel gevaar. Maar het bizarre is dat als je te lang in je comfortzone blijft, deze alleen maar kleiner wordt. Ja, je leest het goed: hoe langer je in je comfortzone blijft, hoe kleiner hij wordt.

Buiten de comfortzone: stretch en stress

Buiten je comfortzone liggen andere zones. Eén model spreekt van een stretch- en een stresszone. Je comfortzone is groen, de stretchzone oranje en de stresszone rood. De stretchzone is waar leren plaatsvindt en waar je jouw comfortzone kunt vergroten. Hier voelt het enigszins bekend, maar ook spannend. Groei gaat altijd gepaard met momenten van falen, proberen en leren. In de stresszone echter, voelt het zeer onveilig voor je brein. Je komt in een overlevingsmodus terecht, waarbij je cognitieve vaardigheden beperkt worden. Deze zone wil je zoveel mogelijk vermijden.

Het model van Virginia Satir

Een ander model dat ik zelf vaak gebruik, is dat van Virginia Satir, een gezinstherapeut en psychotherapeut. Zij ziet verandering als een proces dat door verschillende fasen gaat: status quo, angst en chaos, integratie, en een nieuwe status quo. Verandering brengt je altijd in aanraking met angst en chaos. Dit is noodzakelijk voor groei. Als alles soepel en zonder angst verloopt, zit je waarschijnlijk nog steeds in je comfortzone. Pas wanneer je deze fases doorloopt, creëer je een grotere comfortzone.

Een eindeloos proces

Wat niemand je vertelt, is dat dit proces eindeloos is. Je comfortzone is zo groot als je bereid bent om erbuiten te treden en daar te blijven. Dit betekent niet dat je even een teen in het koude water steekt en weer terugrent. Nee, je moet blijven, de angst en chaos doorstaan en integreren. Als ondernemer kan het voelen alsof de onzekerheid en twijfel nooit ophouden. Dat klopt ook, zolang je wilt blijven groeien en leren. Maar dat is juist goed nieuws, want dit betekent dat er altijd ruimte is voor ontwikkeling.

Herkennen en handelen

Het is nuttig om voor jezelf te bepalen hoe de verschillende zones voor jou voelen. Wat zijn de signalen dat je in je comfort-, stretch- of stresszone zit? Voor mij bijvoorbeeld, als ik in mijn stresszone ben, ga ik opruimen en poetsen. Dit is een duidelijk signaal voor mij om andere beslissingen te nemen en mijn gedrag aan te passen.

Wat kan jij hiermee?

Wetende dat deze zones er altijd zullen zijn en dat ze buiten je comfortabele plek liggen, hoe helpt dit jou? Het helpt je om te beseffen dat groei gepaard gaat met spanning en onzekerheid, en dat dit een natuurlijk onderdeel van het proces is.

Wil je meer leren over hoe je uitstelgedrag, of een van de andere 11 vormen van zelfsabotage tegengaat?
Lees het in mijn boek Uit de weg van succes: overwin zelfsabotage als ondernemer.

Mariska van Dijk is Legacy Builder en Anti-zelfsabotage coach voor succesvolle ondernemers. Ze is internationaal gecertificeerd NLP coach en idolaat van het menselijk brein. In haar coaching werkt ze met jou aan je innerlijke saboteur – om te zorgen dat er ruimte en keuzevrijheid ontstaat. Zodat jij je eigen ambities kunt bijbenen.

Zou je gecoacht willen worden door Mariska? Bekijk hier de opties.

About The Author

Related Posts