Afwijken van je plan of niet?

Als ondernemer heb je ongetwijfeld plannen en doelen die je wilt bereiken. Maar soms komen er kansen op je pad die je doen twijfelen. Moet je je oorspronkelijke plan blijven volgen, of afwijken en deze nieuwe mogelijkheden aangrijpen? In deze blog deel ik inzichten over wanneer het goed is om je plan te volgen en wanneer je beter kunt afwijken, gebaseerd op een recente coaching sessie die ik had.

Volgen van je eigen pad vs. kansen grijpen

Ik sprak onlangs met een ondernemer die een nieuw product wilde lanceren. Hij had een helder plan opgesteld, maar halverwege het traject begon hij te twijfelen. Hij kreeg een kans om zijn product via een bekend bedrijf te introduceren in plaats van het zelfstandig op de markt te brengen. Deze verandering leek aantrekkelijk, maar ik merkte dat er meer achter zat.

Wanneer is het goed om je plan te wijzigen?

Soms is het volgen van een nieuwe richting gunstig, vooral als het je dichter bij je hogere doelen brengt. Je hogere doelen zijn wat je echt wilt bereiken in je leven en wat je bedrijf voor je moet betekenen. Als een kans aansluit bij deze doelen, kan het goed zijn om je plan aan te passen en mee te gaan met de flow.

Het herkennen van zelfsabotage

In het geval van mijn cliënt bleek de wijziging in zijn plan meer een terugval naar oude patronen dan een strategische beslissing. Het nieuwe pad voelde veiliger en minder uitdagend, maar was eigenlijk een excuus om niet door te zetten met het oorspronkelijke plan. Dit is een typisch voorbeeld van zelfsabotage, waar je jezelf onbewust tegenhoudt uit angst voor het nieuwe en onbekende.

De moed om af te wijken

Een plan is de route die je uitstippelt, maar het vergt moed om soms van die route af te wijken als dat beter is voor je uiteindelijke doel. Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf en te herkennen wanneer je jezelf saboteert. Vraag jezelf af of de nieuwe richting je echt blij maakt en of het bijdraagt aan je hogere doelen.

De beslissingsmomenten

De microbeslissingen die je dagelijks neemt, bepalen je succes op de lange termijn. Hoe vaak neem je beslissingen die je eigenlijk afhouden van je doelen? Hoe vaak kies je voor de veilige optie in plaats van de uitdagende, die je buiten je comfortzone brengt maar wel dichter bij je doel?

Reflectie en actie

Het is essentieel om regelmatig te reflecteren op je keuzes en te zien of je afwijkt van je pad door zelfsabotage. Soms heb je iemand nodig, zoals een coach, die je helpt dit te herkennen en je uitdaagt om trouw te blijven aan je doelen.

Conclusie

Het is makkelijk om afgeleid te worden en genoegen te nemen met minder. Maar als je echt je hogere doelen wilt bereiken, is het cruciaal om bewust te zijn van je keuzes en de patronen die je tegenhouden. Heb je hulp nodig om deze patronen te herkennen en te doorbreken? Mijn boek is een mooie start: Uit de weg van succes: overwin zelfsabotage als ondernemer.

Mariska van Dijk is Legacy Builder en Anti-zelfsabotage coach voor succesvolle ondernemers. Ze is internationaal gecertificeerd NLP coach en idolaat van het menselijk brein. In haar coaching werkt ze met jou aan je innerlijke saboteur – om te zorgen dat er ruimte en keuzevrijheid ontstaat. Zodat jij je eigen ambities kunt bijbenen.

Meer weten de mogelijkheden om met Mariska als coach te werken? Bekijk hier de opties.

About The Author

Related Posts