Doorbreek uitstelgedrag en vergroot je productiviteit

Herken je dat? Dat je ongefocust zit te scrollen of klikken op je laptop, van je mail naar sociale media, van een presentatie voor een webinar naar een coachingsverslag dat je nog moet afmaken? En dat je dan een half uur later op de klok kijkt en denkt: “Wat heb ik nu eigenlijk gedaan?” Deze vorm van uitstelgedrag, als je het zo wilt noemen, is iets waar ik in deze blog verder op inga.

Mijn naam is Mariska van Dijk en ik ben anti-zelfsabotagecoach voor ondernemers. In mijn werk richt ik me op het menselijk gedrag en hoe ons brein werkt, en ik help anderen om patronen te doorbreken en zo te groeien. Uitstelgedrag is een saboteur die ik zelf vaak tegenkom, vaker dan ik zou willen. Het gebeurt vooral op momenten dat ik veel te doen heb, maar net niet genoeg om direct aan het werk te gaan. Misschien herken je dat wel, dat je soms een deadline nodig hebt om echt in beweging te komen.

Het patroon van uitstelgedrag

Uitstelgedrag is een patroon dat ik afgelopen jaar al ben begonnen om te veranderen, maar waar ik nog steeds soms in terugval. Wanneer een deadline in mijn nek hijgt, word ik ineens mega productief. Maar ik kan ook zomaar een half uur rondklikken zonder echt iets te doen. Om dat te voorkomen, doe ik een aantal dingen die ik vandaag met je wil delen.

1. Opmerken

De eerste stap is altijd het opmerken dat het gebeurt. Bewustwording is de sleutel tot verandering. Ik merk dat mijn lichaam rust vraagt als ik aan het scrollen en klikken ben. Het is een manier om mezelf af te leiden zonder echt rust te vinden.

2. In beweging komen

Op het moment dat ik mezelf betrap op klikgedrag, breng ik mijn lichaam in beweging. Dit kan zo simpel zijn als opstaan en een paar stappen zetten. Door dit te doen, onderbreek ik mijn eigen patroon. Soms haal ik even een kopje thee of koffie. Het gaat erom dat ik even wegga van waar ik was en mijn lichaam de ruimte geef om in beweging de rust te vinden.

3. Nieuwe inspiratie

Vaak vind ik op deze momenten weer nieuwe inspiratie. Als ik geïnspireerd ben, wil ik gelijk iets doen met die inspiratie. Dit kan een mooi haakje zijn om weer verder te gaan met mijn werk of om mijn hoofd de ruimte te geven voor nieuwe ideeën.

4. Ruimte creëren

Soms brengt de beweging en het even weg zijn de ruimte in mijn hoofd om op te pakken wat ik van tevoren al had gepland. Als mijn lichaam echt behoefte heeft aan rust, maak ik een wandeling. Dit geeft me de gelegenheid om even uit te zoomen en naar de situatie te kijken.

Bewuste keuzes maken

Het draait allemaal om de keuzes die je maakt. Het is een keuze om te blijven zitten en te klikken, om te blijven scrollen en om oneindig te consumeren in plaats van te creëren. De vraag die je jezelf moet stellen is: “Welk patroon heb ik te veranderen om mijn succes niet in de weg te staan?” Patronen veranderen is niet moeilijk, maar soms heb je iemand nodig die je een spiegel voorhoudt.

Als anti-zelfsabotagecoach werk ik veel met het onbewuste. We gebruiken technieken zoals opstellingen om oude patronen te verbreken en ruimte te maken voor nieuwe. Dit onbewuste werk is wat lastiger om zelf te doen, daarom werk ik ook met mijn eigen coaches wanneer ik zelf ergens tegenaan loop.

Conclusie

Herken je jezelf in dit verhaal? Wat zou er voor jou veranderen als je je uitstelgedrag kunt doorbreken en je tijd optimaler kunt benutten? Laat me weten wat je ervan vindt en welke stappen jij gaat nemen om je patronen te doorbreken!

Wil je meer leren over hoe je uitstelgedrag, of een van de andere 11 vormen van zelfsabotage tegengaat?
Lees het in mijn boek Uit de weg van succes: overwin zelfsabotage als ondernemer.

Mariska van Dijk is Legacy Builder en Anti-zelfsabotage coach voor succesvolle ondernemers. Ze is internationaal gecertificeerd NLP coach en idolaat van het menselijk brein. In haar coaching werkt ze met jou aan je innerlijke saboteur – om te zorgen dat er ruimte en keuzevrijheid ontstaat. Zodat jij je eigen ambities kunt bijbenen.

Meer weten over de coaching? Plan een kennismakingsgesprek in met Mariska.

About The Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts