Verandering volhouden, dat doe je zo!

Misschien herken je het wel, dat je iets wil veranderen maar telkens terugvalt. Je neemt je voor drie dagen in de week te gaan sporten, en toch ben je niet van de bank af te krijgen. Je besluit gezonder te gaan eten, maar op dag acht bevind je jezelf weer in de patatzaak. Het is niet voor niets dat je van de meeste goede voornemens die op 31 december worden genomen, in februari al niets meer terugziet. Verandering volhouden lijkt zo moeilijk, maar waarom eigenlijk?

Verandering is eng
Jouw brein voelt zich super comfortabel bij waar je nu bent. Ook al is dat niet waar je wíl zijn. Het bekende wordt altijd gekozen ten opzichte van het onbekende. Want dat ken je, het is wat we noemen jouw comfortzone. Op het moment dat jij besluit iets anders te gaan doen, wordt er van alles in jezelf geactiveerd. Het “spannende” deel van iets anders doen, maar óók lessen uit het verleden. Die ene keer dat het mislukte, een overtuiging die je vanuit je opvoeding hebt meegekregen, wat het ook is: het gaat aan. Of je dat nu bewust merkt of niet.

Wat is jouw focus?
Nu kan je eenvoudig een shift in mindset maken, door je doel anders te formuleren. Dat doe je door als doel te beschrijven wáárom je iets doet, en wat het gevoel is dat je eraan over wil houden. In plaats van dat je zegt “Ik ga 3 keer in de week sporten” zou je kunnen zeggen: “Ik wil meer energie om er voor mijzelf en mijn omgeving te zijn, en daarom wil ik mijn gezondheid verbeteren.” Het sporten wordt dan een middel om dit te bereiken. Het verschil? Stel je gaat een dag niet sporten. Dan kan je jezelf afstraffen als dat het doel is. Maar stel dat je niet gaat sporten omdat je een uitgebreide gezonde maaltijd maakt waar je meerdere dagen van kunt eten, omdat je weet dat je de dagen daarna geen tijd hebt om te koken? Dan draagt dat nog steeds bij aan het verbeteren van je gezondheid. Zo ervaar je meer van dat soort bevestigingen dat je goed bezig bent gedurende de dag, waardoor het eenvoudiger wordt om de verstandige keuzes te maken.

Lifehack als je het hebt over nieuwe gewoontes
Vaak willen we iets in ons gedrag of in gewoontes aanpassen. Op een dag doen we 95% onbewust (link naar andere blog). Het grootste deel van de dag denk je dus niet bewust na over wat je doet, en gaat dat vanzelf. Gelukkig maar! Daar kan je gebruik van maken als je iets nieuws in je routine wil krijgen. Als je iets nieuws toe wil voegen, bijvoorbeeld een rondje wandelen, koppel dit dan aan iets wat je automatisch al doet. In plaats van dat je kijkt wanneer het uitkomt (spoiler alert: nooit), ga je het direct doen gekoppeld aan een andere activiteit. Bijvoorbeeld na je diner, direct naar buiten. Zo wordt het in je brein sneller gekoppeld en ook eerder een onbewuste handeling, dat is wat je wil!

Dit kan je doen om je veranderingen vol te houden
Samenvattend kan je twee eenvoudige dingen toepassen om verandering blijvend door te voeren:

  • Formuleer in je doel vooral de stemming die je wil bereiken en wáárom dat belangrijk voor je is
  • Koppel je nieuwe gedrag aan een bestaande routine

Succes, dat je jouw verandering lang vol mag houden!

Mariska van Dijk is Legacy Builder en Anti-zelfsabotage coach voor succesvolle ondernemers. Ze is internationaal gecertificeerd NLP coach en idolaat van het menselijk brein. In haar coaching werkt ze met jou aan je innerlijke saboteur – om te zorgen dat er ruimte en keuzevrijheid ontstaat. Zodat jij je eigen ambities kunt bijbenen.

Meer weten over de coaching? Plan een kennismakingsgesprek in met Mariska.

About The Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts