Het verschil tussen veranderen vanuit je bewuste brein of onbewuste brein

Meer dan 95% van de dingen op een dag doen we onbewust. Dat zijn dingen waar we totaal niet meer over na hoeven te denken – we hebben dit een keer geleerd en dat gaat als vanzelf. Denk aan schrijven, lopen of fietsen.

Een heel klein deel van de dingen, zoals grote beslissingen nemen of praten, doen we met ons bewuste brein. En dan nog, wordt dat aangestuurd door heel veel dingen die onbewust meespelen. Bij een beslissing baseer je namelijk een groot deel ervan op het verleden. Dingen waar je helemaal niet bewust van bent, maar die wel jouw beslissing vormen. Of je emotioneel reageert op een gebeurtenis, dat bepaal je niet met je rationele brein, maar komt voort uit je onbewuste.

Je krijgt onbewust veel meer mee dan je denkt
Gelukkig zit er een redelijke max aan dingen die wij bewust verwerken. Ons bewuste brein kan maximaal 60 bits per seconde verwerken. Denk aan dingen die je opvallen als je ergens mee bezig bent. Maar je onbewuste brein vangt nog veel meer op! Die kan tot 11,2 miljoen bits per seconde verwerken! Dat verklaart ook waarom we soms al een onderbuikgevoel kunnen hebben als we nog niet helemaal begrijpen waar dat vandaan komt.

Hoe je continu handelt op basis van het verleden
Je hersenen hebben als belangrijkste doel: jouw overlevingskans zo groot mogelijk houden. Dat betekent dat ze niet dol zijn op veranderingen, want van het verleden weten je hersenen namelijk wat de uitkomst is.

Alles wat je in het verleden hebt meegemaakt, is de basis van je beslissingen vandaag. Ben je vroeger altijd als laatste gekozen bij trefbal? Misschien doe je nu wel bewust niet mee aan netwerkclubs omdat je bang bent buiten de groep te vallen. Bewust, of onbewust.

Wat er gebeurt als jij wil veranderen
Je maakt een bewuste beslissing. Vanaf nu ga ik meer tijd maken voor mij passieproject/vaker naar netwerkborrels/vul maar in. De eerste periode gaat dit, je bent dan heel bewust van wat je wil gaan doen. Maar onbewust speelt er van alles mee, dingen waardoor je deze stappen niet eerder hebt gezet. En stiekem, steeds een beetje meer, nemen die weer de overhand. Je wilskracht wordt getest en verliest vaak, want nogmaals: 95% van je handelen gebeurt onbewust.

Dat is waar terugval ontstaat. En dat kan anders. Namelijk door verandering bij de bron aan te pakken, op dat onbewuste niveau.

Mariska van Dijk is Legacy Builder en Anti-zelfsabotage coach voor succesvolle ondernemers. Ze is internationaal gecertificeerd NLP coach en idolaat van het menselijk brein. In haar coaching werkt ze met jou aan je innerlijke saboteur – om te zorgen dat er ruimte en keuzevrijheid ontstaat. Zodat jij je eigen ambities kunt bijbenen.

Meer weten over de coaching? Plan een kennismakingsgesprek in met Mariska.

About The Author

Related Posts