Hoe stop je uitstelgedrag?

Als ondernemer is er niemand die je vertelt wat je moet doen. Daardoor ligt uitstelgedrag al snel op de loer. Het is gemakkelijk om taken voor je uit te schuiven, vooral als ze moeilijk of overweldigend lijken. Maar uitstelgedrag kan een vorm van zelfsabotage zijn die je bedrijf en jezelf niet ten goede komt. Uitstelgedrag is de nummer één saboteur die door ondernemers in mijn onderzoek wordt ervaren. Bijna 56% geeft aan last te hebben van uitstelgedrag! Wanneer je taken blijft uitstellen, mis je belangrijke kansen en kunnen klanten ontevreden worden. Het kan ook leiden tot een opeenhoping van werk en stress, wat uiteindelijk kan leiden tot burn-out.

Hoe herken je uitstelgedrag?
Je merkt misschien dat je uitstelgedrag vertoont door jezelf af te leiden met andere taken die minder belangrijk zijn, of door te veel tijd te besteden aan social media of andere afleidingen. Het kan zijn dat je je overweldigd voelt door de hoeveelheid werk die er moet gebeuren, waardoor je besluit het helemaal uit te stellen.

Of je hebt misschien de neiging om te wachten tot het laatste moment voordat je begint. Je schuift het voor je uit tot het allerlaatste moment, en dan móet je wel. Hierdoor kan je extra druk ervaren, wat voor stress zorgt. Ook heb je minder ruimte voor creativiteit en om even afstand te nemen van je werk voor nieuwe inzichten. Vraag jezelf eens af: is het écht je beste werk als je pas op het laatste moment start?

Een excuus is er altijd te vinden
Veelal verzint ons brein als vanzelf allerlei redenen (excuses) om uit te stellen. Ik hoor ze bij mijn coachees ook geregeld. Ja, de aanmeldingen gingen goed. Maar ik heb niet doorgepakt want: de groep was te groot / werd te klein / ik moest een locatie gaan regelen / ik heb het programma nog niet klaar / etc.

Gebruik het momentum
Daarom zeg ik vaak: stop met praten. Zodra je een ingeving krijgt? Doe het. Meteen. Geef je brein niet de ruimte om die excuses te laten voelen als geldige redenen om iets niet te doen. Jij bepaalt. Toch?

Wil je meer leren over hoe je uitstelgedrag, of een van de andere 11 vormen van zelfsabotage tegengaat?
Lees het in mijn boek Uit de weg van succes: overwin zelfsabotage als ondernemer.

Mariska van Dijk is Legacy Builder en Anti-zelfsabotage coach voor succesvolle ondernemers. Ze is internationaal gecertificeerd NLP coach en idolaat van het menselijk brein. In haar coaching werkt ze met jou aan je innerlijke saboteur – om te zorgen dat er ruimte en keuzevrijheid ontstaat. Zodat jij je eigen ambities kunt bijbenen.

Meer weten over de coaching? Plan een kennismakingsgesprek in met Mariska.

About The Author

Related Posts