Wat is NLP en waarom gebruik ik het?

Het klinkt natuurlijk heel erg “wij van WC-eend”, dat weet ik. Ik werk in mijn coaching veel met NLP technieken, omdat ik NLP Master coach ben. Maar ik zal je uitleggen waarom ik dat doe. Dan hoef je het niet, helemaal, op mijn woord aan te nemen.

De achtergrond van NLP
De afkorting staat voor Neuro Linguistisch Programmeren. Je kunt daaruit al heel wat afleiden: Neuro, van onze hersenen, Linguistisch, de taal die we spreken en woorden die we gebruiken, en Programmeren, al zouden we dat nu wellicht anders omschrijven als NLP in deze tijd was uitgevonden.

NLP is in de jaren zeventig ontwikkeld door John Grinder en Richard Bendler. Zij vroegen zich af: hoe komt het dat sommige mensen succesvol zijn, en andere mensen niet? Zij zijn de meest succesvolle mensen uit bepaalde vakgebieden gaan bestuderen, modelleren, zoals we dat in NLP noemen. Tot in perfectie en detail hebben ze beschreven wat diegene doet, welke taal ze gebruiken in communicatie met anderen maar ook welke taal ze gebruiken naar zichzelf, en hebben ze ondervraagt wat er in iemands hoofd gebeurt. Ze waren op zoek naar patronen. 

Je wordt hierdoor waarschijnlijk al nieuwsgiering, toch? Want hoe zou het zijn als je dus je mind anders kunt programmeren? Zou je voor kunnen stellen dat je bepaalde patronen hebt die er nu voor zorgen dat je jezelf zelfs tegenwerkt?

Mijn NLP opleidingen
Ik heb zelf al in min tienerjaren kennisgemaakt met de basis van NLP, in diverse trainingen. Toen ik ging ondernemen liet ik me binnen een paar jaar opleiden tot NLP practitioner en daarna NLP Master & NLP Coachopleiding. Het waren voor mij niet alleen persoonlijk waardevolle opleidingen, maar ook vulde mijn coachingstoolbox zich steeds verder. Ik heb inmiddels een scala aan technieken en interventies tot mijn beschikking – waarmee ik ervoor kan zorgen dat jij snel resultaat kan behalen.

Heb je interesse om zelf een NLP opleiding te volgen? Ik zou UNLP aanraden, waar ik zelf mijn NLP coachopleiding ook heb gevolgd. Kijk vooral eens op hun site*.

De belangrijkste principes van NLP
In NLP zijn er 4 basisframes. Deze zorgen voor:

–             Meer keuzevrijheid

–             Een hogere intuïtie

–             Dat je je verantwoordelijkheid kunt nemen en ook weet wanneer je deze kunt terugleggen bij een ander

–             Dat je je bewust bent van je eigen subjectieve waarheid.

Ik deel ze graag met je – want ik gun dit jou ook!.

Lichaam & geest beïnvloeden elkaar

Dat werkt allebei de kanten op. Je kunt bijvoorbeeld als je figuurlijk vastloopt, het beste in beweging komen, door een rondje te gaan wandelen. Als je ingezakt zit alsof je probeert te verdwijnen, dan ga je je ook futloos en niets waard voelen. Terwijl als je rechtop gaat zitten, dan geeft dit direct een boost aan je zelfverzekerdheid.

Onze mind kent geen ontkenning

Denk niet aan een roze olifant. Waar denk je nu aan? Dat is precies wat hiermee bedoeld wordt. Het woord “niet” wordt niet geprocessed in onze hersenen. Dit is super belangrijk om te weten, want je kan jezelf hier mee dwarsbomen! Ook als je kinderen hebt is het minder handig om te zeggen “niet op de straat spelen”.. Dan gaan ze dus .. op de straat spelen. Bijvoorbeeld door te zeggen “blijf op de stoep” krijg je een ander resultaat.

Perceptie is projectie

We zien de wereld om ons heen door onze eigen bril. Hoe kan het dat twee mensen een zelfde gebeurtenis heel anders ervaren? Omdat wij allemaal vanuit onze eigen bril naar de wereld kijken. Dat betekent ook dat je dit ook in je voordeel kunt gebruiken! Waarom is het dat de ene kansen ziet in een crisis, terwijl de ander denkt “de hele wereld is tegen mij en mijn plannen”. Dat heeft dus hiermee te maken: perceptie is projectie.

Oorzaak & Gevolg

En dan met name dat jij kunt kiezen aan welke kant je gaat staan. Als je er vanuit gaat dat het gevolg van een bepaalde oorzaak onveranderbaar is, dan zit je aan de kant van het gevolg. De slachtofferrol, ook wel. Maar als je aan de oorzaakkant gaat staan, dan pak jij de invloed terug en krijg je keuzevrijheid.

Op het moment dat je deze 4 basisprincipes gaat doorleven en volledig kunt omarmen, gaat er een wereld voor je open. En… dat is dan ook nog slechts het topje van de ijsberg!

Benieuwd naar wat mijn coaching voor je kan betekenen? Plan gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij in. Dan gaan we samen verkennen wat jou nu het meest tegenhoudt, en of ik iets voor je kan betekenen als coach.

OVER MARISKA

Mariska van Dijk is Legacy Builder en Anti-zelfsabotage coach voor succesvolle ondernemers. Ze is internationaal gecertificeerd NLP coach en idolaat van het menselijk brein. In haar coaching werkt ze met jou aan je innerlijke saboteur – om te zorgen dat er ruimte en keuzevrijheid ontstaat. Zodat jij je eigen ambities kunt bijbenen.

Meer weten over de coaching? Plan een kennismakingsgesprek in met Mariska.

*Affiliate link. Ik raad alleen dingen aan waar ik 100% achter sta – dus je mag me altijd nog even persoonlijk een vraag stellen over mijn ervaringen met UNLP.

About The Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts